Форма входу

    Вівторок, 2024-05-07, 9:35 AM
    Вітаю Вас Гість
    Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

    Блогvfvfv

    Головна » 2009 » Червень » 7 » Національне виховання
    Національне виховання
    11:53 AM
    тарас, прокопишин, блог, соціолог, роздумиСьогодні все більше і більше чуємо, що курс нашого Президента направлений на вихованя свідомої, патріотичної, здорової нації. Спробуймо розібратись як воно виходить і що потрібно для того, щоб були хоч якісь зрушення цьому ж таки розвитку.

    Щоб займатись патріотичним вихованням молоді , перш за все необхідно чітко, визначити що ж саме для нас є патріотизмом. Чи це віра у добро і процвітання своєї держави? Чи це проста, чиста любов, наче дитина любить матір? Чи це -тяжко трудитись кожного дня на благо своєї сім'ї? Чи, може патріотизм -бажання бути власником на своїй «Богом даній землі»? Вікіпедія видає значення слова «патріотизм»- Патріоти́зм (грец. patriótes - співвітчизник, грец. patrís - батьківщина) - моральний і політичний принцип, соціальне почуття, змістом якого є любов до батьківщини й готовність підкорити свої інтереси інтересам країни. Патріотизм -це гордість досягненнями й культурою своєї Батьківщини, бажання зберігати її характер і культурні особливості й ідентифікація себе з іншими членами націй, прагнення захищати інтереси Батьківщини й свого народу. Історичне джерело патріотизму - століттями й тисячоріччями закріплене існування відосолених держав, що формували прихильність до рідної землі, мови, традицій. В умовах утворення націй і утворення національних держав патріотизм стає складовою частиною суспільної свідомості, що відбиває загальнонаціональні моменти в його розвитку.

    На жаль, нині ми маємо надзвичайно мало патріотів, котрі щиро вболівають за майбутнє та теперішнє держави. Чому це так? Тому, що відсутня відповідна політика держави, а як відомо «відсутність такої політики»-також політика. Сучасні потуги президента Віктора Андрійовича по відродженню патріотичної свідомості у суспільства, на перший погляд, дуже потрібна, але.... Це як лікувати запалення легенів лише чаєм з липи. Маю на увазі те, що щоб відродити патріотичний дух в людей, мало біг-бордів з Шухевичом та Бандерою(хоча в деякій мірі, це дуже багато) необхідно здорово реформувати освіту та культуру, і мова йде не про перехід на «булонську» систему навчання (яка себе не виправдовує), а про глобальніші зміни в системі навчання, до якої великою мірою повинна бути залучена і громадськість, адже виховання дітей - наша спільна справа. Оскільки ми-українці, то наш ідеал досконалої особистості має відповідати виховному ідеалу українців, сформованому на основі народних традицій, християнської моралі і загальнолюдських духовних цінностей. Що ж ми маємо сьогодні? Школярі вважають, що українською мовою потрібно користуватись лише на уроках, українською розмовляти не престижно, українські книжки читати не цікаво. Чому це так? Дуже просто - для українського школяра не створені умови щоб любити рідну -українську мову (і це не «сухі уроки української мови та літератури»)- це проведення концертів, це видання україномовної преси, популяризація театрального мистецтва, народних традицій, культури, кіно. Крім того, багато молоді беруть приклад з народних обранців, які щодня з телеекранів говорять чужою мовою, окрім того називаючи себе елітою(чиєю?).І тут спрацьовує механізм : «Якщо еліта розмовляє мовою чужинців, то значить і мені потрібно».

    Як це не скептично звучить, але нам потрібно переймати позитивний досвід наших країн-сусідів. Наприклад як проводить патріотичне виховання Росія? Вона знімає пропогандивні фільми про міць і звитягу своєї держави, зокрема, переглянувши фільм режисера Бортко «Тарас Бульба», більша половина росіян щиро вірять, що українські козаки, були зовсім не українські і до скону любили матушку Русі - Росію. Переглянувши мультики «Альоша Попович и Тугарин Змей», «Князь Владимир», «Илья Муромец и Соловей Разбойник», російські малята переконані, що вони - нащадки Русі- істинно РУССКОЙ земли.

    Що маємо ми - мультики «Лис Микита» та короткометражний мультфільм «Злидні».

    Справа в тому, що ми і досі не ведемо нормальної пропогаднивно-виховної роботи. НЕ потрібно боятись цього слова, адже якщо пропаганду робити на благо і розвиток країни, то це лише позитивна річ.

    Щоб займатись вихованням молоді, необхідно думати як молодь. Молодь любить фільми-дайте їм фільми про український міцних спростменів, які перемагають усіх, про українську козацьку звитягу(адже ми маємо чим пишатись), про українських герої бійців повстанської армії, адже вони боролись з подвійним злом, вболівали за власну державу, показуйте фільми з українськими традиціями, українськими бойовими мистецтвами.

    На разі, коли високі посадовці говорять про «здорову націю», хочеться плакати. А створені умови, щоб ця здорова нація була? Візьмемо хоча б наболілу тему з гральними автоматами, вони зараз є в кожному найменшому містечку, навіть в селах, а в великих містах - на центральних вулицях. Ось там і потенційна «здорова нація» просиджує цілими днями. А тепер ситуація з патріотичними молодіжними громадськими організаціями: в силу того, що вони не мають власних прибутків, то вони і не в змозі займатись своєю статутною діяльністю, у зв'язку з відсутністю приміщення. А якщо таке приміщення влада і надає, то воно не придатне для використання, або ж знаходиться на околицях міста. Зараз фактично немає місця, де можна безкоштовно, або хоч за мінімальну плату займатись спортом, туризмом, покращувати свої здібності у мистецтві. Крім того, що молодь такої можливості наразі позбавлена, так це ще й не популярно. Популярно зараз зібратись з друзями, попити пива, потім чогось міцнішого. Бути здоровим не популярно!

    А держава повинна зробити так, аби бути здоровим і вести здоровий спосіб життя стало мегапопулярним, аби кожна молода людина пишалась тим, що вона українець(українка), і про це дитині потрібно наголошувати з дитинства.

    Переглядів: 1034 | Додав: Vade_maaR | Теги: роздуми, національне, Тарас, прокопишин, соціолог, виховання, блог | Рейтинг: 5.0/1 |
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: